ساختمان اداری ـ تجاری ولیعهدی

ساختمان اداری ـ تجاری ولیعهدی
معمار: هوبا طرح (هومن بالازاده)
موقعیت: کرج، ایران
تاریخ: 1394
مساحت: 5500 مترمربع
وضعیت: ساخته‌شده
کارفرما: محمد ولیعهدی
تیم طراحی: میثم احسانیان، محسن طهماسبی، پریما جهانگرد
مدیر فاز یک: نیوشا میرزایی
مدیر فاز دو: بهرام افسری
تصویرسازی سه‌بعدی: مونا رضوی
ارائه: الهام سیفی آزاد، امیر محبی‌صفت، آتوسا شیران، هومن فعالی، پویه نوریان
سازه: مهندس اعلایی
تاسیسات: محمد نگهبان
ناظر مقیم و مدیر اجرایی: محسن طهماسبی
ناظر مقیم: دانیال شاملو
مجری و مشاور شیشه نما: شرکت آریسا تک ـ وحید شهروزی
مبلمان: شرکت هارمونی
عکس: پرهام تقی‌اف، استودیو دید، عباس هواشمی، پویه نوریان، بابک طوسی‌پور

 

 

ساختمان ولیعهدی با کاربری اداری و تجاری، در یک زمین پرتردد و شلوغ شهر کرج واقع شده که در این منطقه، خیابان شهید بهشتی دارای یک بلوار فضای سبز برای پیاده‌روی است. ایده اولیه این طرح با نگاهی تحلیلی به کیفیت ساختمان‌های ساخته‌شده در این خیابان به وجود آمد و هرچند که زمین پروژه مابین دو بلوک شهری دیگر قرار داشت، ایده طراحی به سمتی حرکت کرد که ساختمان با فضای شهری درگیر شود.

هدف اصلی در طراحی، ایجاد ارتباط بیشتر بین ساختمان و شهر، در جهت درک چندبعدی ساختمان از نقاط مختلف شهر بود، به گونه‌ای که به زوایای مختلف دید انسان از شهر احترام گذاشته شود و بتوان یک کیفیت چندبعدی را در ارتباط بین ناظر و ساختمان ایجاد کرد. بر اساس این خواسته، ابتدا شبکه هندسی منظمی از تحلیل شهر به وجود آمد و سپس، شبکه بر اساس دیدهای شهری و هندسه‌ای که حداکثر دید چندبعدی را در شهر بتواند خلق کند، شکل گرفت و در مرحله بعد، هندسه منظمی کل حجم را شکل داد که به سازماندهی درونی فضاها نیز کشیده شد. این احجام، مانند دیافراگم‌هایی برای کنترل نور جنوب دیده شده‌اند.ساختار سه‌بعدی طرح علاوه بر اینکه توانست دیدهای متفاوتی از نقاط مختلف شهر، برای ناظر ایجاد کند، یک رابطه داینامیک بصری بین شهر، ساختمان و انسان، بر اساس حرکت ناظر پدید آورد که این رابطه از دید دیگری نیز بررسی شد و آن حرکت خورشید و ایجاد سایه‌ها روی حجم است، به گونه‌ای که با توجه به مشخصات توده حجم در زمان‌های مختلف روز، سایه‌های روی ساختمان تغییر می‌کند و این عامل، باعث ایجاد یک کیفیت متغیر از سایه‌اندازی در نمای جنوبی و دید شهری پروژه می‌شود.
یده‌ای که در لایه بعدی و در فضای داخلی مطرح بود، ایجاد یک کیفیت پویا (داینامیک) در درون فضاهای اداری بود که با الهام از ایده ارسی در معماری ایران، سعی شد با استفاده از رنگ در شیشه‌ها، حرکت خورشید به یک کیفیت نوری پویا در درون ساختمان تبدیل شود و در ساعات مختلف روز، همانند بیرون پروژه، تاثیرهای متغیری در کیفیت بصری فضاهای داخلی واحدها بگذارد. در این روش، با الهام از بازار کاشان که به تدریج، رنگ آجر به رنگ فیروزه‌ای تغییر می‌یابد، از دو رنگ آجری و آبی استفاده شده است و این دو رنگ بر اساس هندسه حجمی نما تعریف شده‌اند، به گونه‌ای که در قسمت‌های برجسته نما، رنگ آجری و در قسمت‌های فرورفته، رنگ آبی شیشه‌ها بیشتر است و این رنگ‌ها به صورت تدریجی و بر اساس هندسه حجم، دارای تراکم متفاوتی هستند. هدف بعدی این رنگ‌ها، کاهش میزان گرمای نور جنوب در واحدها بود تا بخش زیادی از این گرما، توسط بافت شیشه گرفته شود و در مصرف انرژی واحدهای اداری تاثیر بگذارد. ایجاد رنگ روی شیشه‌ها، از طریق چاپ ویترای است که تغییر کیفیت نمی‌دهد و مابین شیشه دوجداره اجرا شده است.
حجم نمای جنوب ساختمان، تحت تاثیر دو قسمت ورودی اداری و بالکن‌های واحدهای بزرگ‌تر دو طبقه بالای ساختمان قرار گرفته است؛ این دو بخش، هر یک نقش کارکردی خاصی برای تغییر کاربری‌های پروژه، در طبقات پایین و بالا داشته و سعی در پاسخگویی به خواسته‌های عملکردی، با حفظ یکپارچگی در حجم ساختمان شده است. فضایی که ورودی ساختمان را تعریف کرده، به صورت یک فضای نیمه‌باز مرتبط با شهر تعریف شده است که از این قسمت، افراد وارد لابی بخش اداری می‌شوند. این فضا، بخشی از ساختار حجمی پروژه است که جداره‌های آن، هماهنگ با بافت شیشه‌های نما، با دو کیفیت از شیشه‌های شفاف و المان‌های نورپردازی با هندسه یکسان، اجرا شده است تا جزییات فضای ورودی ارتباط بیشتری با ایده کل ساختمان داشته باشد.
متریال بنا بر اساس رنگ غالب ساختمان‌های موجود در این خیابان، به رنگ سفید در نظر گرفته شده و در کناره‌ها و در زیر سطوح، متریال چوب پلاست دیده می‌شود که با توجه به حجم هندسی نما، برای تمیز ماندن نمای ساختمان، آبروهایی در حجم‌ها، برای حرکت و هدایت آب‌های حاصل از بارندگی دیده شده است.

در معماری داخلی پروژه، متناسب با معماری نما، شیشه‌های موازی با سطح نما به صورت شفاف و نیمه‌شفاف در نظر گرفته شده است تا از این طریق، بخش زیادی از فضاهای میانی، از نور طبیعی برخوردار شوند. همچنین، مدول‌های حجمی در سازماندهی فضای داخلی واحدها تاثیرگذارند، به گونه‌ای که مدول‌های حجمی نما، امتداد فضاهای داخلی و سقف‌ها را شکل داده‌اند.

در ادامه تصاویری از این پروژه را مشاهده بفرمایید: